czwartek, 8 czerwca 2017

Pełnoziarniste naleśniki z kurczakiem, rukolą, mozzarellą i orzechami włoskimi

Wartości odżywcze:

  • Energetyczność posiłku: 454,55 kcal
  • Białko: 26,71 g
  • Tłuszcz: 21,43 g
  • Węglowodany: 34,43 g

Składniki:

  • Ser mozzarella – 1 porcja (30 g)
  • Mąka pełnoziarnista – 0,25 szklanki (50 g)
  • Jaja – (12 g)
  • Filet z piersi kurczaka – 0,5 porcji (40 g)
  • Orzechy włoskie – 0,5 garści (13 g)
  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka (8 g)
  • Mleko 2% – 0,25 szklanki (40 g)
  • Rukola – 0,75 garści (16 g)

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
3. Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni.
5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.

Przygotowanie nadzienia:

1. Orzechy włoskie zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i drobno posiekaj.
2. Mięso z kurczaka umyj, pokrój, dopraw solą oraz pieprzem i grilluj na patelni.
3. Mozzarellę pokrój w kostkę, przełóż na patelnię.
4. Rukolę dokładnie umyj, porwij w palcach i dodaj do kurczaka razem z posiekanymi orzechami włoskimi.
5. Całość wymieszaj i dopraw przyprawami.
Przygotowanie naleśników:
1. Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki.

Diety specjalnie dla kobiet