sobota, 17 czerwca 2017

Przepis na chleb z mąki razowej

Składniki
  • 600 g mąki pszennej razowej
  • 60 gram drożdży
  • łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody około 45 stopni
  • łyżka oliwy/oleju roślinnego
dalej …
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy miód, sól i drożdże.
  2. Wlewamy letnią wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto.
  3. Po kilku minutach przekładamy ciasto do formy keksówki (u mnie 12×24 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównujemy. Formę przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy chleb w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut. Ostatnie 10 minut na 220 stopni przypiekałem górę chlebka.
  5. Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce ja zawsze smaruję pędzelkiem wodą żeby skórka nie była twarda.
Smacznego