sobota, 10 czerwca 2017

Sałatka z kaszą jaglaną, szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami

Wartości odżywcze:

  • Energetyczność posiłku: 496,55 kcal
  • Białko: 26,31 g
  • Tłuszcz: 17,77 g
  • Węglowodany: 56,18 g

Składniki:

  • Ser mozzarella - 1,75 porcji (50 g)
  • Pomidory suszone - 1,25 garści (45 g)
  • Kasza jaglana - 0,5 woreczka (45 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (6 g)
  • Szpinak (świeży) - 2 garści (40 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Ocet balsamiczny - 0,5 łyżeczki (3 g)
  • Zioła prowansalskie - 3 szczypty (2 g)

Sposób przygotowania:

1. Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Dodaj do kaszy wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
3. Liście szpinaku oraz pomidory przepłucz.
4. Pomidory przekrój, mozzarellę pokrój w kostkę.
5. Do przygotowanej kaszy dodaj liście szpinaku, mozzarellę oraz suszone pomidory.
6. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
7. Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem.

Diety specjalnie dla kobiet