Risotto z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 80 g Suszonych Pomidorów z cebulą
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 garście mrożonych lub świeżych grzybów
- 1 szklanka ryżu
- 100 ml białego wina0,5 l bulionu grzybowego
- 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
- drobno posiekana świeża natka pietruszki
Przygotowanie
Przed przystąpieniem do gotowania należy przygotować pół litra bulionu grzybowego. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek oraz wypłukany oraz dobrze odsączony ryż i całość mieszać przez 2-3 minuty, po czym dodać białe wino, pozostawiając całość do odparowania. Gdy konsystencja potrawy przestanie być płynna, należy dodać część bulionu oraz pokrojone grzyby, które powinny zakrywać warstwę ryżu. Po 10 minutach dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory i resztę bulionu i dusić jeszcze przez kilka minut tak, by uzyskać gęstą konsystencję. Na koniec wystarczy doprawić danie solą, pieprzem i natką pietruszki oraz – już na talerzu - udekorować startym parmezanem.
Risotto to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu oraz wykwintnej kolacji dla dawno niewidzianych gości. Co więcej, można je przygotować dosłownie ze wszystkiego, wykorzystując ,,resztki” warzyw, pozostałych w lodówce. Danie proste, smaczne i ekonomiczne.
Smacznego!