Wartości odżywcze:
- Energetyczność posiłku: 827,59 kcal
- Białko: 33,21 g
- Tłuszcz: 38,38 g
- Węglowodany: 86,86 g
Składniki:
- Kasza jaglana - 1,25 woreczka (110 g)
- Ser typu feta - 3,25 porcji (90 g)
- Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (12 g)
- Orzechy włoskie - 0,75 garści (25 g)
- Brokuły - 0,25 sztuki (120 g)
- Czosnek - 0,5 główki (16 g)
- Cytryna - 1 plaster (10 g)
- Zioła prowansalskie - 3 szczypty (2 g)
Sposób przygotowania:
1. Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyłóż na talerz.2. Brokuły wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 3–5 minut.
3. Orzechy zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i posiekaj.
4. Fetę pokrój w kostkę, razem z orzechami dodaj do brokułów.
5. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, czosnek wyciśnięty przez praskę, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
6. Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem.