Przepis na Kotlety marchewkowe z białą fasolą, które użyłem do zrobienia pysznych burgerów
.WARTOŚCI ODŻYWCZE:
.
Energia: 871 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcz: 23 g
Węglowodany: 122 g
.
SKŁADNIKI:
.
Marchew – 1 duża sztuka (120 g)
Fasola biała – 0,5 szklanki (90 g)
Kasza jaglana – 0,75 woreczka (75 g)
Oliwa z oliwek – 2 łyżki (15 g)
Płatki owsiane – 1,5 łyżki (15 g)
Słonecznik – 1,5 łyżeczki (7 g)
Cebula – 0,75 sztuki (75 g)
Pomidor – 1 duża sztuka (190 g)
Czosnek – 2,5 ząbka (11 g)
Imbir korzeń – (1 g)
Papryka czerwona (w proszku) – 1 szczypta (1 g)
Bazylia (świeże liście) – (1 g)
.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
.
1. Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
2. Fasolę zmiksuj z olejem, posiekaną cebulą, czosnkiem oraz imbirem.
3. Pastę fasolową wymieszaj z marchewką i dodaj przyprawy.
4. Ugotowaną na sypko kaszę, zmielone płatki owsiane oraz słonecznik dokładnie wymieszaj.
5. Piekarnik nagrzej do 220°C. Kotlety formuj zwilżonymi dłońmi i układaj na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Piecz przez 30–40 minut.
6. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Następnie z posiekanym czosnkiem podsmaż je na oliwie z oliwek.
Pod koniec duszenia sosu dodaj bazylię.
6. Upieczone kotleciki podawaj z sosem pomidorowo-bazyliowym.
sos do burgerów :
jogurt naturalny
czosnek
curry
pieprz, sól
ulubione zioła
Dodatki wg upodobań smakowych
Prosta Dieta Spalająca Tłuszcz