Omlet fit z pieczarkami i oliwkami
Wartości odżywcze:
- Energia: 511 kcal
- Białko: 28 g
- Tłuszcz: 29 g
- Węglowodany: 32 g
Składniki:
- Jaja - 3 duże (170 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (8 g)
- Płatki owsiane - 3,5 łyżki (35 g)
- Pieczarki - 1,75 garści (100 g)
- Por - 0,75 sztuki (100 g)
- Oliwki zielone - 1 garść (25 g)
Sposób przygotowania:
1. Jajka wbij do miski i zmiksuj blenderem lub roztrzep widelcem, dodaj płatki, wymieszaj.2. Oliwki pokrój i dodaj do masy jajecznej.
3. Podsmaż pora na oliwie z oliwek.
4. Po kilku minutach dodaj pieczarki i duś do miękkości.
5. Wylej na patelnię masę jajeczną.
6. Omlet smaż na oliwie z oliwek pod przykryciem.
Wersja Omlet fit na słodko
Owsiany omlet z jabłkiem
Wartości odżywcze:
- Energia: 511 kcal
- Białko: 20 g
- Tłuszcz: 18 g
- Węglowodany: 62 g
Składniki:
- Płatki owsiane - 2,5 łyżki (22 g)
- Mąka pełnoziarnista - 2,5 łyżki (25 g)
- Jaja - 2 duże (110 g)
- Oliwa z oliwek - 1,5 łyżeczki (5 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1,5 łyżki (30 g)
- Miód pszczeli - 0,5 łyżeczki (5 g)
- Jabłko - 1 duża sztuka (220 g)
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zalej wrzątkiem według instrukcji na opakowaniu.2. Oddziel białko od żółtka, a następnie ubij na sztywną pianę.
3. Do przygotowanych płatków owsianych dodaj mąkę żytnią i wymieszaj z żółtkami oraz jogurtem.
4. Uzyskaną masę dodaj do ubitych białek.
5. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
6. Ciasto smaż na rozgrzanej patelni pod przykryciem.
7. Omlet podawaj skropiony miodem z pokrojonym w plasterki jabłkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz