Owsiany omlet z suszonymi śliwkami
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 610 kcalBiałko: 29 g
Tłuszcz: 25 g
Węglowodany: 66 g
SKŁADNIKI:
Płatki owsiane - 3 łyżki (30 g)Mąka pełnoziarnista - 0,25 szklanki (35 g)
Jaja - 4 małe (160 g)
Oliwa z oliwek - 1 łyżka (7 g)
Jogurt naturalny 2% - 2 łyżki (45 g)
Miód pszczeli - 0,5 łyżeczki (7 g)
Suszone śliwki - 0,25 garści (25 g) u mnie jagody z ogrodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Płatki owsiane zalej wrzątkiem według instrukcji na opakowaniu.2. Oddziel białko od żółtka, a następnie ubij na sztywną pianę.
3. Śliwki drobno posiekaj.
4. Do przygotowanych płatków owsianych dodaj mąkę żytnią, śliwki i wymieszaj z żółtkami oraz jogurtem.
5. Uzyskaną masę dodaj do ubitych białek.
6. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
7. Ciasto smaż na rozgrzanej patelni pod przykryciem.
8. Omlet podawaj posmarowany miodem.
Przepisy pochodzą z diety, którą stosowałem podczas metamorfozy.
Komentarze
Prześlij komentarz