Klopsiki z tofu, ryżem curry i surówką z rukoli
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 903 kcalBiałko: 43 g
Tłuszcz: 51 g
Węglowodany: 68 g
SKŁADNIKI:
Tofu - 3,5 porcji (160 g)Masło orzechowe - 1,5 łyżki (30 g)
Płatki owsiane - 5,5 łyżki (55 g)
Pomidory suszone - 0,5 garści (15 g)
Cebula - 1,25 sztuki (110 g)
Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (11 g)
Curry - 1 szczypta (1 g)
Zioła prowansalskie - 1 szczypta (1 g)
Rukola - 1,5 garści (25 g)
Pomidor - 1 duża sztuka (220 g)
Rzodkiewka - 3 małe sztuki (30 g)
Cytryna - 0,5 plastra (5 g)
Rodzynki - 0,5 łyżki (5 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ryż z dodatkiem curry ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.2. Tofu rozgnieć widelcem, cebulę posiekaj, pomidory suszone drobno pokrój, płatki owsiane zmiel.
3. W misce dokładnie wymieszaj tofu, cebulę i suszone pomidory.
4. Do masy dodaj zmielone płatki owsiane i masło orzechowe. Wszystko dokładnie wymieszaj dłońmi. W razie
potrzeby dodaj odrobinę wody.
5. Klopsiki formuj zwilżonymi dłońmi.
6. Smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek na złoty kolor.
7. Pomidora i rzodkiewkę pokrój w kostkę, dodaj rukolę. Skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
8. Klopsiki podawaj z ryżem i surówką z rukoli.
Komentarze
Prześlij komentarz