Zapiekana ciecierzyca z zielonym groszkiem w sosie pomidorowym i kaszą jaglaną
Wartości odżywcze:
- Energia: 929 kcal
- Węglowodany: 116 g
- Tłuszcz: 31 g
- Białko: 30 g
Składniki:
- Ciecierzyca konserwowa - 0,75 szklanki (140 g)
- Kasza jaglana - 0,5 szklanki (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (21 g)
- Groszek zielony - 0,75 szklanki (100 g)
- Pomidor - 3 małe sztuki (350 g)
- Czosnek - 1,5 ząbka (8 g)
- Zioła prowansalskie - 1 szczypta (1 g)
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
2. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno pokrój, a następnie duś na oliwie z oliwek.
3. Sos pomidorowy dopraw ziołami prowansalskimi, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, solą oraz pieprzem.
4. Kaszę gotuj przez połowę czasu podanego w instrukcji na opakowaniu, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
5. Do kaszy dodaj odsączoną cieciorkę oraz zielony groszek, a następnie zalej sosem pomidorowym.
6. Całość piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz