Przepis na fit smalec
W jaki jednak sposób należy go przygotować? Poniżej bardzo prosty w przygotowaniu przepis.
Składniki:
- 400 g białej fasoli w puszce,
- 1 średniej wielkości jabłko,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej (inaczej 3-4 łyżki),
- 1,5 łyżki masła klarowanego (można, zamiast niego użyć oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek),
- po 1 łyżeczce tymianku i majeranku,
- odrobina soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania
Fit smalec z białej fasoli jest bardzo prosty w przygotowaniu, jednak w pierwszej kolejności należy oczywiście zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne produkty spożywcze. Gdy wszystkie składniki zostaną już zakupione, można brać się do działania. Kaszę gryczaną należy ugotować zgodnie z informacjami znajdującymi się na opakowaniu, uważając jednak na to, aby jej nie rozgotować. W międzyczasie można obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Podobnie należy postąpić z jabłkiem, myjąc je bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, obierając i również krojąc w bardzo drobną kostkę lub ścierając je na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni należy rozpuścić masło klarowane (lub rozgrzać olej), wrzucając następnie na nią cebulę, jabłko oraz połowę przypraw, smażąc całość na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty. Zawartość patelni należy co kilkanaście sekund przemieszać, aby nie przywarła do jej dna.
Fasolę należy odcedzić na sitku, miksując ją następnie przy pomocy blendera na gładką masę. Przygotowaną w ten sposób masę fasolową należy przełożyć do miski, dodając do niej następnie wystudzoną kaszę gryczaną, podsmażoną z jabłkiem cebulę, a także pozostałą część przypraw. Całość należy bardzo dokładnie wymieszać i gotowe. Przepyszny i zdrowy fit smalec najlepiej przełożyć do słoika, przechowując go w lodówce przez co najwyżej kilka dni.
Propozycja dla każdego
Fit smalec to świetny propozycja nie tylko dla wegan i wegetarian, ale również dla wszystkich tych osób, które w trosce o swoje zdrowie chcą się dobrze odżywiać. Smalec z fasoli można z powodzeniem spożywać solo, jednak najlepiej smakuje z kromką pełnoziarnistego chleba i dodatkiem kiszonego ogórka. Taki smalec zawiera znacznie mniej kalorii niż ten tradycyjny i z pewnością jego spożycie odbije się pozytywnie na naszym zdrowiu.
Komentarze
Prześlij komentarz