Jak zrobić fit śniadanie czyli kilka pomysłów z mojego jadłospisu. Oczywiście kaloryczność, którą podam, była, wyliczona dla mnie. Musicie wiedzieć, że dieta to nic innego jak dobrze zbilansowane posiłki. Nie ma ona nic wspólnego z unikaniem jedzenia a tym samym z głodzeniem się. Ma Wam dostarczać tyle energii i wartości odżywczych, żebyście nie mieli ochoty na podjadanie. Nie potraficie zaplanować, co jeść poproście dobrego dietetyka. Z mojego doświadczenia w walce z nadwagą wynika, że warto. Możecie spróbować tylko na jakiś czas, żeby fit styl wszedł Wam w krew.
Śniadanie fit – moje ulubione przepisy
Dzisiaj kilka pomysłów na śniadanie fit
z mojej diety sportowego amatora.U mnie nigdy nie może zabraknąć na
śniadanie mistrzów omleta. Omlety częściej robię na kolację, ponieważ w
tygodniu nie mam na nie czasu. Lubię przed treningiem zrobić sobie
właśnie takiego z przepisu poniżej.
Omlet z masłem orzechowym, gruszką, bananem, cynamonem i imbirem
Wartości odżywcze:
- Energia: 511 kcal
- Białko: 19 g
- Tłuszcz: 19 g
- Węglowodany: 63 g
Składniki:
- Płatki owsiane – 4 łyżki (35 g)
- Jaja – 2 średnie (95 g)
- Masło orzechowe – 0,5 łyżki (9 g)
- Oliwa z oliwek – 0,5 łyżki (2 g)
- Banan – 1 duża sztuka (190 g)
- Gruszka – 1 mała sztuka (95 g)
- Cynamon – 4 szczypty (3 g)
- Imbir suszony – 1 szczypta (1 g)
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zalej wrzątkiem według instrukcji na opakowaniu.
2. Oddziel białko od żółtka, a następnie ubij białko na sztywną pianę.
3. Żółtko zmieszaj z przygotowanymi płatkami owsianymi.
4. Uzyskaną masę dodaj do ubitych białek.
5. Ciasto smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek pod przykryciem.
6. Omlet podawaj posmarowany masłem orzechowym, z pokrojoną w plastry gruszką i bananem.
7. Całość posyp cynamonem oraz szczyptą imbiru.
Owsianka – szaleństwo smaku -sposób na fit śniadanie
Owsianki towarzyszą mi od kilku lat w moim aktywnym życiu. Dają mi dużo energii, której potrzebuje rano przed treningiem lub pracą. To prawdziwa miłość kulinarna. Był oczywiście okres, kiedy ich nienawidziłem, a to dla tego, ponieważ nie potrafiłem ich robić. Łapcie przepis na fit śniadanie z owsianką w roli głównej.
Owsianka z jabłkiem, suszonymi śliwkami, cynamonem i czekoladą
Wartości odżywcze:
- Energia: 511 kcal
- Białko: 14 g
- Tłuszcz: 12 g
- Węglowodany: 83 g
Składniki:
- Płatki owsiane – 6 łyżek (55 g)
- Jabłko – 1 średnia sztuka (180 g)
- Czekolada gorzka – 2 kostki (14 g)
- Suszone śliwki – 0,25 garści (23 g)
- Cynamon – 1 szczypta (1 g)
- Mleko 2% – 0,6 szklanki (140 g)
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane zalej niewielką ilością wrzątku, tuż nad poziom płatków.
2. Odstaw na 2-5 minut do napęcznienia.
3. Dodaj podgrzane mleko, jabłko pokrojone w plastry, cynamon oraz przekrojone śliwki.
4. Całość posyp startą gorzką czekoladą.
Czekoladowa rozkosz – naleśniki
Kolejny przepis jeden z moich ulubionych. Często po treningu biegowym lub siłowym już na mnie czekają. Nie wyobrażam sobie kogoś, kto ich nie je. Co jakiś czas pojawi się wpis z ich inną wersją. Robicie często naleśniki na Wasze śniadanie fit czy za dużo roboty? Możecie w komentarzu pod postem podzielić się ulubionym przepisem na naleśniki.
Śniadanie fit – naleśniki czekoladowe z musem jabłkowym
Wartości odżywcze:
- Energia: 365 kcal
- Białko: 12 g
- Tłuszcz: 11 g
- Węglowodany: 50 g
Składniki:
- Mąka pełnoziarnista – 0,5 szklanki (55 g)
- Jaja – 1 średnie (45 g)
- Oliwa z oliwek – 0,5 łyżki (4 g)
- Woda mineralna – 0,3 szklanki (55 g)
- Kakao naturalne 16% – 0,5 łyżki (4 g)
- Jabłko – 1 mała sztuka (140 g)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę, kakao, wodę i jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
3. Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni.
5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru
Przygotowanie nadzienia:
1. Jabłko umyj, obierz ze skóry i pokrój na kawałki.
2. Przełóż jabłko do garnka i podduś z niewielką ilością wody, aż zrobi się miękkie.
3. Zmiksuj blenderem na gładką masę.
Przygotowanie naleśników:
1. Przygotowane naleśniki posmaruj musem jabłkowym.
2. Złóż naleśniki w ćwiartki.
Komentarze
Prześlij komentarz