Często wydaje nam się, że na diecie niedopuszczalne jest zjedzenie batonika czy też kawałka ciasta. Tymczasem prawda wygląda zupełnie inaczej i obecnie wiele osób hołduje diecie 80/20. W takiej diecie 80% posiłków i produktów ma czysty skład. Są to zatem kasze, makarony pełnoziarniste, owoce czy też warzywa. To 20% to natomiast pewne odskocznia od diety, chociażby w postaci batonika czy jakiegoś cukierka. Nie musimy jednak wychodzić z założenia, że nasze 20% w diecie, to koniecznie muszą być jakieś niezdrowe produkty gotowe, prosto ze sklepowej półki. Możemy bowiem sięgnąć również po coś słodkiego, ale jednocześnie zdrowego i fit. Czy są słodkości, które faktycznie będą w stanie spełnić takie wymagania?
Jak uczynić ciasto bardziej fit?
To, że ciasto jest fit, nie oznacza, że nie będzie miało ono praktycznie w ogóle kalorii. Będzie ono je miało, ale w kawałku zamiast 500 kcal, znajdzie się przykładowo 250 kcal. To na pewno wpłynie pozytywnie na nasz codzienny bilans kaloryczny i sprawi, że będzie nam udawało się trzymać dietę. W ciastach typu fit zazwyczaj poszukuje się przede wszystkim zamienników. Zamiast mąki pszennej, korzysta się z żytniej bądź też kokosowej. Nie musi mieć ona od razu dużo mniej kalorii, ale będzie po prostu znacznie zdrowszym rozwiązaniem.
Cukier w ciastach również można zastąpić i to nie tylko równie kalorycznym cukrem trzcinowym. Można postawić również na miód, który po prostu będzie zdrowszy. Dziś wiele słodzików praktycznie nie posiada w ogóle kalorii, tak jest, chociażby w przypadku erytrolu, powszechnie dostępnego na naszym rynku.
By ciasto było fit, warto zatem szukać zamienników. Zamiast użycia czekolady mlecznej, postawić na gorzką. Zamiast gotowych mas do przekładania, zrobić swoją własną. Gdy coś wychodzi spod naszych rąk, mamy nad tym zdecydowanie większą kontrolę. Nie musimy dodawać tam dodatkowego cukru, konserwantów i barwników. Takie działania natomiast sprawiają, że wypieki mogą zdecydowanie być fit, nawet jeśli będą miały mimo wszystko trochę kalorii.
Przepisy na fit ciasta
W internecie obecnie aż roi się od przepisów na fit ciasta bądź też ciasteczka. Dziś coraz więcej osób zdaje sobie bowiem sprawę z tego, jak niezwykle istotne jest zdrowe odżywianie. Z jakich przepisów zatem warto skorzystać?
Możemy wykonać w swojej kuchni między innymi żytnio-czekoladowe muffiny. W ich składzie znajdziemy 150 g mąki żytniej, 140 g pszennej, 6 łyżek kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jaja, 240 ml mleka, 100 g gorzkiej czekolady, 3 łyżki słodzika, 120 g syropu klonowego oraz 160 g oleju. Znajdziemy tutaj zatem sprawdzone składniki, które pomimo swojej kaloryczności, są zdrowe dla naszego organizmu.
Ciekawy jest również przepis na brownie bez cukru. W jego składzie jest 110 g masła, 150 g malin, 80 g orzechów włoskich, 75 g mąki orkiszowej, 2 jaja, 70 ml mleka, 70 g kakao, 170 g daktyli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Szczegółowe przepisy można znaleźć na licznych stronach internetowych. Warto natomiast sobie uświadomić, z jak czystych i zdrowych składników mogą powstawać ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz