Naleśniki kawowe z pomarańczą i cynamonem
SKŁADNIKI:
Mąka pełnoziarnista - 0,75 szklanki (90 g)
Jaja - 1 małe (22 g)
Oliwa z oliwek - 2,5 łyżki (19 g)
Kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka (5 g)
Woda mineralna - 0,6 szklanki (110 g)
Pomarańcza - 1 mała sztuka (95 g)
Cynamon - 2 szczypty (2 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotowanie ciasta:
1. Mąkę, kawę, wodę oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, odstaw na kilka minut.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
3. Ciasto przemieszaj.
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni.
5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przygotowanie nadzienia:
1. Umyj i sparz wrzątkiem pomarańczę, obierz ją ze skórki i pokrój w plasterki.
2. Na przygotowane naleśniki wyłóż pomarańczę i posyp ją cynamonem. Całość złóż w ćwiartki.
Komentarze
Prześlij komentarz