Jak przygotować prosty sernik w mniej niż godzinę - krok po kroku
Oto przepis na prosty sernik, który z łatwością przygotujesz w domu i z pewnością zachwyci Twoich bliskich.
Składniki:
500 g twarogu zmielonego
3 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki śmietany kremówki
1/2 szklanki rozdrobnionych herbatników
1/4 szklanki masła
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Twaróg przeciskamy przez sito lub miksujemy na gładką masę.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli.
Całość miksujemy do połączenia składników.
Następnie dodajemy mąkę, śmietanę kremówkę oraz rozdrobnione herbatniki.
Całość mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą.
Na końcu dodajemy zmielony twaróg i ponownie mieszamy.
Formę o średnicy 20-22 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Do formy wlewamy przygotowaną masę serową.
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez około 50-60 minut.
Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.
Następnie wkładamy go do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie się schłodził.
Twój prosty sernik jest gotowy! Możesz go podać na ciepło lub na zimno, posypując
wierzch cukrem pudrem lub owocami. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz