Piersi z Kurczaka w Pomarańczowym Sosie Teriyaki
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 pomarańcza, sok i skórka
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekana natka pietruszki (do dekoracji, opcjonalnie)
Instrukcje:
- W misce połącz sok i skórkę z pomarańczy, sos teriyaki, miód oraz sól i pieprz.
- Pokrój piersi z kurczaka w plastry lub kawałki.
- Rozgrzej olej rzepakowy na patelni na średnim ogniu.
- Smaż kawałki kurczaka na patelni przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będą dobrze przypieczone.
- Wlej przygotowany sos pomarańczowy na patelnię i gotuj razem przez kolejne 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje i kurczak będzie gotowy.
- Podawaj kurczaka w pomarańczowym sosie teriyaki posypany posiekaną natką pietruszki (jeśli używasz).
To szybkie danie jest pełne smaku i aromatu. Sos teriyaki w połączeniu z pomarańczą nadaje kurczakowi wyjątkowy smak. Ten przepis z pewnością przypadnie do gustu czytelnikom Twojego bloga. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz