"Przepis na Frittatę: Szybki i Pyszny Pomysł na Śniadanie lub Obiad"
Oto przepis na Frittatę:
Składniki:
- 6 jajek
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 1/2 papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę
- 1/2 papryki zielonej, pokrojonej w kostkę
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1/2 szklanki startego sera cheddar
- 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła, np. natka pietruszki lub bazylii (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
W misce roztrzep jajka z mlekiem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na dużą patelnię (o średnicy około 25 cm) dodaj masło lub oliwę i podsmaż cebulę oraz paprykę na średnim ogniu przez około 3-4 minuty, aż staną się miękkie.
Dodaj pokrojonego pomidora i smaż jeszcze przez około 2 minuty.
Wlej roztrzepane jajka z mlekiem do patelni z warzywami. Odczekaj kilka minut, aż boki jajek zaczną stężać.
Posyp wierzch startym serem cheddar.
Przenieś patelnię do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz frittatę przez około 10-12 minut lub do momentu, gdy jajka staną się puszyste i lekko zezłoci się na wierzchu.
Wyjmij frittatę z piekarnika, posyp świeżymi ziołami (jeśli używasz) i podawaj gorącą lub w temperaturze pokojowej.
Frittata jest idealna na śniadanie, brunch, lunch lub lekki wieczorny posiłek. Możesz dostosować jej zawartość do swoich preferencji, dodając różne warzywa, mięso lub dodatki. Smacznego!
Prosta Dieta Spalająca Tłuszcz
Komentarze
Prześlij komentarz