Karp w Pomarańczowym Sosie: Świąteczny Rarytas z Duszoną Delikatnością
Przepis na Karpia w Pomarańczowym Sosie:
Składniki:
- Karp (około 1,5 kg), oczyszczony
- 2 pomarańcze (sok i skórka)
- 1 cytryna (sok i skórka)
- 1/2 szklanki bulionu rybnego
- 1/4 szklanki białego wina
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka imbiru, startego
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekana natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Oczyszczony karp naciąć nożem na kawałki. Doprawić solą i pieprzem.
- Na dużej patelni rozgrzać masło. Smażyć karpia z obu stron na złoty kolor. Wyjąć z patelni i odstawić na bok.
- W tej samej patelni dodać czosnek i imbir, smażyć przez chwilę.
- Dodać sok pomarańczowy, sok z cytryny, skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową, bulion rybny, wino i miód. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut.
- W sosie wrzucić karpia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez kolejne 10-15 minut, aż karp będzie miękki.
- Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Ciekawostka: Karp w pomarańczowym sosie to nietypowy, ale przepyszny sposób podania tradycyjnej ryby wigilijnej. Aromatyczny sos nadaje mu wyjątkowego charakteru, sprawiając, że staje się główną atrakcją na świątecznym stole.
Komentarze
Prześlij komentarz