Pieczona kaczka z sosem żurawinowym
Składniki:
- 1 kaczka (około 2,5 kg), oczyszczona i opłukana
 - Sól i pieprz do smaku
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 cebula, pokrojona w ćwiartki
 - 2 marchewki, pokrojone na kawałki
 - 2 łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki
 - 4 ząbki czosnku, obrane
 - 2 gałązki rozmarynu
 - 2 gałązki tymianku
 - 1 szklanka bulionu z kury
 
Sos żurawinowy:
- 1 szklanka żurawiny (świeżej lub mrożonej)
 - 1/4 szklanki miodu
 - 1/4 szklanki czerwonego wina
 - 1 łyżka soku z cytryny
 - Sól i pieprz do smaku
 
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Kaczkę oczyść i opłucz, a następnie osusz. Następnie naciśnij na skórę palcami, aby przebić błonę tłuszczową.
Natrzyj kaczkę solą i pieprzem zarówno od zewnątrz, jak i wewnątrz.
Na środku kaczki włóż gałązki rozmarynu, tymianku, cebulę, marchewki, selera naciowego i czosnek.
Przesuń kaczkę na ruszt nad naczyniem żaroodpornym i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny, aż skóra będzie chrupiąca, a mięso dobrze ugotowane.
W międzyczasie przygotuj sos żurawinowy. W rondelku połącz żurawinę, miód, wino czerwone i sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Po upieczeniu kaczki, wyjmij ją z piekarnika i pozwól jej odpocząć przez kilka minut.
Pokrój kaczkę na porcje, podawaj z sosem żurawinowym i ulubionymi dodatkami.
Ciekawostka: Kaczka jest bogatym źródłem białka i witamin z grupy B. Dzięki pieczeniu z zachowaniem niskiej ilości tłuszczu można cieszyć się smakiem tradycyjnego dania świątecznego, zachowując równocześnie zdrowszy charakter posiłku. Sos żurawinowy nadaje kaczce wyjątkowy smak i zapewnia porcję witaminy C oraz antyoksydantów. To smaczny i odchudzony przepis na świąteczny obiad.
inne świąteczne przepisy - Oto przepis na Pieczoną Indyka z Ziołami
Prosta Dieta Spalająca Tłuszcz
.png)
Komentarze
Prześlij komentarz