Zdrowy Torcik Piernikowy: Świąteczna Radość Bez Cukru
Przepis: Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Krem:
- 500 g chudego twarogu
- 1/4 szklanki miodu
- Skórka otarta z jednej pomarańczy
Kroki:
- Wymieszaj mąkę, sodę, i przyprawę piernikową w jednej misce.
- W drugiej misce ubij jajka, dodaj miód, jogurt, olej, i wanilię. Połącz z suchymi składnikami.
- Dodaj posiekane orzechy i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
- Wymieszaj składniki kremu.
- Po ostudzeniu ciasta, przekrój je na pół, nałóż połowę kremu, a następnie przykryj drugą częścią ciasta i pozostałym kremem.
Ciekawostka: Orzechy włoskie dostarczają cennych kwasów omega-3, wspierając zdrowie serca i mózgu.
Wartości Odżywcze (na porcję):
- Kalorie: 220 kcal
- Białko: 8 g
- Węglowodany: 25 g
- Tłuszcze: 10 g
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz