Niskokaloryczne Przekąski na Imprezę: Pomysły na Zdrowe i Smaczne Przekąski
Planujesz imprezę i chcesz zaskoczyć swoich gości zdrowymi przekąskami, które są zarówno smaczne, jak i niskokaloryczne? Mamy dla Ciebie mnóstwo inspiracji! Oto lista niskokalorycznych przekąsek, które będą idealnym dodatkiem do każdego przyjęcia.
1. Warzywne Chipsy
Składniki: marchew, bataty, buraki, oliwa z oliwek, sól. Przygotowanie: Pokrój warzywa na cienkie plasterki, skrop oliwą z oliwek, posól i piecz w piekarniku, aż staną się chrupiące. Warzywne chipsy są niskokaloryczne i pełne błonnika. Kaloryczność: ok. 50 kcal na porcję.
2. Guacamole z Warzywami
Składniki: awokado, pomidor, cebula, czosnek, sok z limonki, sól, marchewki, seler naciowy, papryka. Przygotowanie: Zmiksuj awokado z pokrojonym pomidorem, cebulą, czosnkiem i sokiem z limonki. Podawaj z warzywnymi słupkami zamiast chipsów. Kaloryczność: ok. 70 kcal na porcję.
3. Sałatka Caprese na Patyku
Składniki: pomidorki koktajlowe, mini mozzarellki, świeża bazylia, balsamiczny ocet. Przygotowanie: Nabij na patyczki na przemian pomidorki, mozzarellę i liście bazylii. Skrop octem balsamicznym tuż przed podaniem. Kaloryczność: ok. 80 kcal na porcję.
4. Mini Kanapki z Ogórkiem
Składniki: pełnoziarnisty chleb, twarożek, świeży ogórek, koperek, sól, pieprz. Przygotowanie: Posmaruj chleb twarożkiem, dodaj plasterki ogórka, posyp koperkiem, solą i pieprzem. Pokrój na małe kawałki. Kaloryczność: ok. 60 kcal na porcję.
5. Hummus z Pieczoną Papryką
Składniki: ciecierzyca, tahini, pieczona papryka, czosnek, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól. Przygotowanie: Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę. Podawaj z pełnoziarnistymi krakersami lub warzywami. Kaloryczność: ok. 90 kcal na porcję.
6. Mini Wrapy z Sałatą i Kurczakiem
Składniki: pełnoziarniste tortille, grillowany kurczak, sałata, pomidor, jogurt naturalny, czosnek, sok z cytryny. Przygotowanie: Posmaruj tortille jogurtem zmieszanym z czosnkiem i sokiem z cytryny, dodaj sałatę, kurczaka i pomidora. Zwiń i pokrój na małe kawałki. Kaloryczność: ok. 100 kcal na porcję.
7. Jajka Faszerowane Awokado
Składniki: jajka, awokado, sok z cytryny, sól, pieprz. Przygotowanie: Ugotowane jajka przekrój na pół, wyjmij żółtka. Zmiksuj żółtka z awokado, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Napełnij połówki jajek farszem. Kaloryczność: ok. 70 kcal na porcję.
8. Sałatka Owocowa z Miętą
Składniki: arbuz, ananas, truskawki, borówki, mięta, sok z limonki. Przygotowanie: Pokrój owoce na kawałki, wymieszaj z miętą i skrop sokiem z limonki. Kaloryczność: ok. 50 kcal na porcję.
9. Jogurt Grecki z Owocami i Orzechami
Składniki: jogurt grecki, jagody, miód, orzechy włoskie. Przygotowanie: Jogurt podawaj z jagodami, polany miodem i posypany orzechami włoskimi. Kaloryczność: ok. 120 kcal na porcję.
10. Szparagi Owinięte w Szynkę
Składniki: szparagi, szynka parmeńska, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Szparagi owiń szynką, skrop oliwą i piecz w piekarniku, aż szynka będzie chrupiąca. Kaloryczność: ok. 90 kcal na porcję.
11. Pieczone Marchewki z Miodem i Tymiankiem
Składniki: marchewki, miód, tymianek, oliwa z oliwek, sól, pieprz. Przygotowanie: Marchewki pokrój w słupki, wymieszaj z miodem, tymiankiem, oliwą, solą i pieprzem. Piecz, aż będą miękkie. Kaloryczność: ok. 70 kcal na porcję.
12. Tzatziki z Ogórkami
Składniki: jogurt grecki, ogórek, czosnek, sok z cytryny, oliwa z oliwek, koperek. Przygotowanie: Zetrzyj ogórek na tarce, odciśnij wodę. Wymieszaj z jogurtem, czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i koperkiem. Kaloryczność: ok. 50 kcal na porcję.
13. Smoothie Bowl z Jagodami
Składniki: jagody, banan, jogurt grecki, miód, nasiona chia. Przygotowanie: Zblenduj jagody, banan i jogurt na gładką masę. Podawaj w miseczce posypane nasionami chia i polane miodem. Kaloryczność: ok. 150 kcal na porcję.
14. Pieczone Falafelki
Składniki: ciecierzyca, cebula, czosnek, natka pietruszki, kumin, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Zblenduj ciecierzycę z pozostałymi składnikami, formuj małe kulki i piecz w piekarniku. Kaloryczność: ok. 100 kcal na porcję.
15. Roladki z Łososia i Sera Twarogowego
Składniki: wędzony łosoś, ser twarogowy, koperek, sok z cytryny. Przygotowanie: Łososia posmaruj serem zmieszanym z koperkiem i sokiem z cytryny, zwiń w roladki i pokrój na małe kawałki. Kaloryczność: ok. 80 kcal na porcję.
16. Sałatka z Krewetkami i Awokado
Składniki: krewetki, awokado, pomidory koktajlowe, sałata, sok z limonki. Przygotowanie: Krewetki ugotuj i ostudź. Wymieszaj z pokrojonym awokado, pomidorami i sałatą, skrop sokiem z limonki. Kaloryczność: ok. 120 kcal na porcję.
17. Placki z Cukinii
Składniki: cukinia, jajko, mąka pełnoziarnista, cebula, sól, pieprz. Przygotowanie: Zetrzyj cukinię na tarce, wymieszaj z jajkiem, mąką i pokrojoną cebulą. Smaż na małej ilości oliwy, aż będą złociste. Kaloryczność: ok. 80 kcal na porcję.
Mamy nadzieję, że te przepisy na niskokaloryczne przekąski zainspirują Cię do stworzenia zdrowego menu na Twoją imprezę. Ciesz się smakiem, dbając o zdrowie swoich gości!
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz