piątek, 27 marca 2015

Tortellini w sosie śmietanowo szpinakowym

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).


Mnie najbardziej przypadły do gustu z sosem śmietanowo szpinakowym



 składniki
  • tortellini z serem 
  • śmietana 18%
  • szpinak 
  • zielona pietruszka 
  • przyprawy :pieprz, bazylia, curry, pieprz ziołowy 
Zioła w kuchni

  1. Tortellini gotujemy około 14-16 minut aż będą miękkie
  2.  Na patelni dusimy szpinak można z cebulką i oczywiście przyprawami 
  3. Jak nasze kluseczki są już gotowe wlewamy na patelnię śmietanę i dusimy do konsystencji sosu wrzucamy ulubione przyprawy 
  4. Odcedzamy kluseczki  wrzucamy do sosu i mieszamy żeby nasz sosik obtoczył je dokładnie zdobimy pietruszką i ? Smacznego życzę ...

Smacznego ....

Tortellini w sosie pomidorowym z warzywami
Tortellini z barszczykiem


Szukaj na tym blogu

35 kilo mniej