niedziela, 11 czerwca 2017

Makaron pełnoziarnisty z warzywami, makrelą, suszonymi pomidorami i fetą

Wartości odżywcze:

  • Energetyczność posiłku: 827,59 kcal
  • Białko: 42,77 g
  • Tłuszcz: 37,16 g
  • Węglowodany: 82,45 g

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty - 0,75 szklanki (55 g)
  • Pomidory suszone - 1,75 garści (65 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (17 g)
  • Makrela wędzona - 0,75 sztuki (80 g)
  • Ser typu feta - 1,75 porcji (50 g)
  • Mieszanka warzyw "włoska" - 2 porcje (180 g)
  • Czosnek - 1,5 ząbka (6 g)
  • Bazylia (świeże liście) - 0,75 garści (12 g)
  • Zioła prowansalskie - 1 szczypta (1 g)

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Warzywa podduś na oliwie z oliwek.
3. Makrelę obierz ze skóry i ości, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
4. Do podduszonych warzyw dodaj pokrojone suszone pomidory, pokrojoną fetę, kawałki makreli, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
5. Całość podawaj z makaronem i udekoruj listkami bazylii.

Diety specjalnie dla kobiet    

Szukaj na tym blogu

35 kilo mniej