sobota, 23 grudnia 2017

Jak zrobić fit pierniczki



 Składniki na blaszkę (ok. 35 pierniczków):przepis bez masła zastąpiłem go oliwą z oliwek :)

  • Mąka pełnoziarnista (typ 1850) - 2 szklanki
  • Zmielone goździki - 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona - łyżeczka a w drugiej wersji dodałem drożdże też około łyżeczki nie znalazłem na internecie takiego przepisu na drożdżach a że się nie boję wyzwań zrobiłem i też były bardzo smaczne, drożdży nie było czuć :) 
  • Cynamon - 2 łyżeczki
  • Imbir - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Miód (płynny) - 8 łyżek
  • Olej lub oliwa z oliwek - łyżka
  • Jajo - sztuka
  • Na polewę 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady lub miód i wiórki kokosowe  
  • mleko lub woda

 

Sposób przygotowania:

  • Mąkę mieszamy z przyprawami.
  • Do mąki dodajemy płynny miód, sodę lub drożdże - mieszamy.
  • Następnie dodajemy jajo, olej i wodę lub mleko do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta - ponownie mieszamy i zagniatamy ciasto.
  • Ciasto rozwałkowujemy - wycinamy różnokształtne ciasteczka.
  • Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez 10 - 15 minut.
  • Gdy ostygną polewamy je czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej lub smarujemy miodem i sypiemy wiórkami kokosowymi 
Polecam

Zapraszam na Instagram tutaj 

Szukaj na tym blogu

35 kilo mniej