Kasza jaglana z brokułami, fetą, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym
Przepis z mojej diety
Wartości odżywcze:
- Energia: 730 kcal
- Białko: 24 g
- Tłuszcz: 26 g
- Węglowodany: 89 g
Składniki:
- Kasza jaglana - 1 woreczek (110 g)
- Ser typu feta - 1,5 porcji (40 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (6 g)
- Orzechy włoskie (obrane) - 0,5 garści (13 g)
- Brokuły - 0,5 sztuki (220 g)
- Czosnek - 0,5 główki (13 g)
- Cytryna - 1 plaster (11 g)
- Zioła prowansalskie - 1 szczypta (1 g)
- Ocet balsamiczny - 0,5 łyżeczki (2 g)
Sposób przygotowania:
1. Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyłóż na talerz.2. Brokuły wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 3–5 minut.
3. Orzechy zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i posiekaj.
4. Fetę pokrój w kostkę, razem z orzechami dodaj do brokułów.
5. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet, łyżkę wody, czosnek wyciśnięty przez praskę, sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
6. Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem.
Komentarze
Prześlij komentarz