Kochani robicie w domu steki do obiadu ? W tygodniu czy raczej z braku czasu tylko w weekendy? Zapiszcie koniecznie ten przepis na bezmięsne grillowane steki. Jak wyglądają moje steki macie ochotę je zjeść ? Komu usmażyć takie :) ? Proszę oczywiście dajcie znać jak smakowały jeśli ktoś skorzysta z przepisu.
Fasola biała – 0,5 szklanki (90 g)
Kasza jaglana – 0,75 woreczka (75 g)
Oliwa z oliwek – 2 łyżki (15 g)
Płatki owsiane – 1,5 łyżki (15 g)
Słonecznik – 1,5 łyżeczki (7 g)
Cebula – 0,75 sztuki (75 g)
Pomidor – 1 duża sztuka (190 g)
Czosnek – 2,5 ząbka (11 g)
Imbir korzeń – (1 g)
Papryka czerwona (w proszku) – 1 szczypta (1 g)
Bazylia (świeże liście) – (1 g)
Mały burak nadał czerwonego koloru
1. Marchew i buraka obierz i zetrzyj na tarce.
2. Fasolę zmiksuj z olejem, posiekaną cebulą, czosnkiem oraz imbirem.
3. Pastę fasolową wymieszaj z marchewką i dodaj przyprawy.
4. Ugotowaną na sypko kaszę, zmielone płatki owsiane oraz słonecznik dokładnie wymieszaj.
5. Możesz je upiec w piekarniku lub na patelni
6. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Następnie z posiekanym czosnkiem podsmaż je na oliwie z oliwek. Pod koniec duszenia sosu dodaj bazylię.
6. Upieczone kotleciki podawaj z sosem pomidorowo-bazyliowym.
SKŁADNIKI:
Marchew – 1 duża sztuka (120 g)Fasola biała – 0,5 szklanki (90 g)
Kasza jaglana – 0,75 woreczka (75 g)
Oliwa z oliwek – 2 łyżki (15 g)
Płatki owsiane – 1,5 łyżki (15 g)
Słonecznik – 1,5 łyżeczki (7 g)
Cebula – 0,75 sztuki (75 g)
Pomidor – 1 duża sztuka (190 g)
Czosnek – 2,5 ząbka (11 g)
Imbir korzeń – (1 g)
Papryka czerwona (w proszku) – 1 szczypta (1 g)
Bazylia (świeże liście) – (1 g)
Mały burak nadał czerwonego koloru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Marchew i buraka obierz i zetrzyj na tarce.
2. Fasolę zmiksuj z olejem, posiekaną cebulą, czosnkiem oraz imbirem.
3. Pastę fasolową wymieszaj z marchewką i dodaj przyprawy.
4. Ugotowaną na sypko kaszę, zmielone płatki owsiane oraz słonecznik dokładnie wymieszaj.
5. Możesz je upiec w piekarniku lub na patelni
6. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Następnie z posiekanym czosnkiem podsmaż je na oliwie z oliwek. Pod koniec duszenia sosu dodaj bazylię.
6. Upieczone kotleciki podawaj z sosem pomidorowo-bazyliowym.
Komentarze
Prześlij komentarz