Pełnoziarniste naleśniki z kurczakiem, rukolą, mozzarellą i orzechami włoskimi
Wartości odżywcze:
- Energetyczność posiłku: 454,55 kcal
- Białko: 26,71 g
- Tłuszcz: 21,43 g
- Węglowodany: 34,43 g
Składniki:
- Ser mozzarella - 1 porcja (30 g)
- Mąka pełnoziarnista - 0,25 szklanki (50 g)
- Jaja - (12 g)
- Filet z piersi kurczaka - 0,5 porcji (40 g)
- Orzechy włoskie - 0,5 garści (13 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (8 g)
- Mleko 2% - 0,25 szklanki (40 g)
- Rukola - 0,75 garści (16 g)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta:1. Mąkę, mleko oraz jaja wymieszaj ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie odstaw na kilka minut.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozsmaruj po całej powierzchni.
3. Ciasto przemieszaj, w razie potrzeby dodaj odrobinę wody.
4. Na patelnię wylej cienką warstwę ciasta, dokładnie rozprowadź po dostępnej powierzchni.
5. Smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Przygotowanie nadzienia:
1. Orzechy włoskie zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i drobno posiekaj.
2. Mięso z kurczaka umyj, pokrój, dopraw solą oraz pieprzem i grilluj na patelni.
3. Mozzarellę pokrój w kostkę, przełóż na patelnię.
4. Rukolę dokładnie umyj, porwij w palcach i dodaj do kurczaka razem z posiekanymi orzechami włoskimi.
5. Całość wymieszaj i dopraw przyprawami.
Przygotowanie naleśników:
1. Na przygotowane naleśniki wyłóż nadzienie, a następnie całość złóż w ćwiartki.
Komentarze
Prześlij komentarz