Owsiany omlet z brzoskwinią
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energia: 610 kcalBiałko: 29 g
Tłuszcz: 26 g
Węglowodany: 66 g
SKŁADNIKI:
Płatki owsiane - 3 łyżki (30 g)Mąka pełnoziarnista - 0,25 szklanki (35 g)
Jaja - 3 średnie (150 g)
Oliwa z oliwek - 1 łyżka (7 g)
Jogurt naturalny 2% - 2 łyżki (45 g)
Miód pszczeli - 0,5 łyżeczki (7 g)
Brzoskwinia - 2 średnie sztuki (140 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Płatki owsiane zalej wrzątkiem według instrukcji na opakowaniu.2. Oddziel białko od żółtka, a następnie ubij na sztywną pianę.
3. Do przygotowanych płatków owsianych dodaj mąkę żytnią i wymieszaj z żółtkami oraz jogurtem.
4. Uzyskaną masę dodaj do ubitych białek.
5. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
6. Ciasto smaż na rozgrzanej patelni pod przykryciem.
7. Omlet podawaj posmarowany miodem z pokrojoną w kostkę brzoskwinią.
Komentarze
Prześlij komentarz