Pieczony falafel z ryżem, curry i surówką z marchewki
Wartości odżywcze:
- Energia: 786 kcal
- Węglowodany: 106 g
- Tłuszcz: 28 g
- Białko: 22 g
Składniki:
- Ciecierzyca konserwowa - 1 szklanka (190 g)
- Cebula - 0,5 sztuki (40 g)
- Czosnek - 1,5 ząbka (7 g)
- Sezam - 2 łyżki (14 g)
- Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (14 g)
- Natka pietruszki - 0,75 pęczka (14 g)
- Ryż basmati - 5 łyżek (70 g)
- Curry - 1 szczypta (1 g)
- Marchew - 2 małe sztuki (140 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżeczki (7 g)
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę przepłucz pod wodą.2. Posiekaj drobno cebulę i pietruszkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
3. Zmiel/zblenduj ciecierzycę ze wszystkimi składnikami z dodatkiem uprażonego sezamu, soli i pieprzu.
4. Uformuj kotleciki i piecz 30–40 minut w 180°C.
5. W tym czasie ugotuj ryż z dodatkiem curry.
6. Marchew zetrzyj na tarce. Dopraw sokiem z cytryny i opcjonalnie szczyptą mielonego imbiru i cynamonu.
7. Falafel podawaj z ryżem i surówką z marchewki.
Komentarze
Prześlij komentarz