Pulpeciki z ciecierzycy w sosie pomidorowym z brązowym ryżem i brokułami
Wartości odżywcze:
- Energia: 893 kcal
- Węglowodany: 128 g
- Tłuszcz: 28 g
- Białko: 25 g
Składniki:
- Ryż brązowy - 0,5 szklanki (85 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (18 g)
- Pomidor - 2 małe sztuki (240 g)
- Mąka kukurydziana - 2,5 łyżeczki (14 g)
- Cebula - 0,5 sztuki (60 g)
- Brokuły - 0,25 sztuki (180 g)
- Por - 0,5 sztuki (85 g)
- Czosnek - 2,5 ząbka (12 g)
- Natka pietruszki - 1 łyżka (12 g)
- Papryka czerwona (w proszku) - 1 szczypta (1 g)
- Cytryna - 0,25 plastra (3 g)
- Ciecierzyca konserwowa - 1 szklanka (160 g)
- Zioła prowansalskie - 1 szczypta (1 g)
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
2. Ciecierzycę odsącz z zalewy.
3. Pora obierz, pokrój w talarki.
4. Do pojemnika blendera wrzuć ciecierzycę i pora, dokładnie zmiksuj blenderem.
5. Do masy dodaj mąkę kukurydzianą i posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą, pieprzem, papryką i sokiem z cytryny, wymieszaj.
6. Z masy formuj pulpeciki, smaż na oliwie z obu stron na złoty kolor.
7. Cebulę drobno pokrój i podduś na oliwie z oliwek na patelni.
8. Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, drobno pokrój i dodaj do cebuli.
9. Do pomidorów dodaj zioła prowansalskie, czosnek wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz.
10. Brokuły wrzuć na wrzątek i gotuj 4–5 minut, następnie odcedź i przelej zimną wodą.
11. Pulpety podawaj polane sosem pomidorowym, z brązowym ryżem i brokułami.
Komentarze
Prześlij komentarz