Gnocchi ze szpinakiem i mozzarellą
Wartości odżywcze:
- Energia: 929 kcal
- Węglowodany: 137 g
- Tłuszcz: 22 g
- Białko: 34 g
Składniki:
- Ziemniaki - 5 dużych sztuk (500 g)
- Jaja - (20 g)
- Mąka pszenna - 0,5 szklanki (100 g)
- Szpinak (świeży) - 5 garści (100 g)
- Ser mozzarella - 1 porcja (30 g)
- Masło - 1,5 łyżki (16 g)
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki opłucz,
obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, odcedź je i ostudź.
Najlepiej przygotować ziemniaki rano lub poprzedniego dnia.
2. Przez praskę przeciśnij ostudzone ziemniaki, dodaj do nich przesianą
mąkę i roztrzepane widelcem jajko. Całość bardzo szybko zagnieć.
3. Blat obsyp mąką. Z ciasta uformuj podłużny wałek i lekko spłaszcz go
dłonią. Nożem potnij wałek na kawałki i uformuj kluseczki.
4. Gotowe kluseczki gotuj w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną.
5. Szpinak oczyść i przelej na sitku wrzątkiem. Mozzarellę porwij na mniejsze kawałki.
6. Gotowe kluseczki odcedź, przełóż do miseczki, dodaj masło i
wymieszaj. Na wierzch dorzuć zblanszowany szpinak, posyp szczyptą soli i
wymieszaj. Na górę kluseczek połóż kawałki mozzarelli.
Komentarze
Prześlij komentarz