3 przepisy na finger food - idealne dania na imprezę i specjalne okazje
Krewetki w panko - idealne finger food na imprezę: Składniki:
- 500g krewetek, oczyszczonych i odcinonych ogonków
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszenna
- 1 szklanka mąki panko
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki papryki
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- Krewetki opłucz i osusz.
- W jednej misce wymieszaj jajka, w drugiej mąkę pszenną, a w trzeciej mąkę panko.
- Do mąki pszennej dodaj sól i paprykę.
- Każdą krewetkę obtocz najpierw w mące pszennej, następnie w jajku i na końcu w mące panko.
- W głębokim rondlu rozgrzej olej i smaż krewetki na złoty kolor.
- Podawaj z ulubionym dipem.
Paluszki rybne - szybki i łatwy przepis na finger food: Składniki:
- 500g filetów rybnych (np. mintaj, dorsz)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- Filety rybne pokrój na paluszki.
- W jednej misce wymieszaj mąkę pszenne, sól i pieprz.
- W drugiej misce roztrzep jajka.
- W trzeciej misce rozkrusz płatki kukurydziane.
- Każdy paluszek rybny obtocz w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych.
- W głębokim rondlu rozgrzej olej i smaż paluszki na złoty kolor.
- Podawaj z sosem tzatziki lub innym ulubionym dipem.
Krewetki koktajlowe - elegancki finger food na specjalne okazje: Składniki:
- 500g krewetek koktajlowych, oczyszczonych i odcinonych ogonków
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka chrzanu
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól
Przygotowanie:
- Krewetki gotuj przez 3-4 minuty w osolonej wodzie, aż będą różowe i dobrze ugotowane. Następnie odcedź je i ostudź.
- W małej misce wymieszaj majonez, jogurt, chrzan, sok z cytryny i koperek. Dopraw solą do smaku.
- Włóż krewetki do sosu i delikatnie wymieszaj, aby je dokładnie pokryć.
- Podawaj w eleganckich pucharkach lub na patyczkach jako finger food na specjalne okazje.
Komentarze
Prześlij komentarz