Fit Ciasto Dyniowe: Jesienny Hit Smaku
Składniki:
Składniki na spód:
- 1 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- 1/4 szklanki miodu (lub syropu klonowego)
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 2 szklanki puree z dyni (bez dodatku cukru)
- 1/2 szklanki miodu (lub syropu klonowego)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Natłuść formę do tarty lub ciasta.
W misce połącz mąkę owsianą, sól i cynamon. Dodaj roztopione olej kokosowy, miód (lub syrop klonowy) oraz zimną wodę. Zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
Wyłóż ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj spód.
W osobnej misce przygotuj nadzienie: zmiksuj puree z dyni, miód (lub syrop klonowy), cynamon, imbir, goździki, sól i jajka.
Wlej nadzienie na przygotowany spód.
Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 45-50 minut, aż nadzienie stwardnieje.
Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw je do wystygnięcia.
Gotowe ciasto dyniowe podawaj schłodzone, najlepiej posypane odrobiną cynamonu.
To fit ciasto dyniowe to idealna jesienno-wielkanocna przekąska, która zachwyci całą rodzinę. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz