Przepis na Kutię - Tradycyjną Potrawę Wigilijną z Maku
Składniki:
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka pszenicy
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- Miodu do smaku
- 1 szklanka wrzątku
Przygotowanie:
Mak: Zalej mak wrzątkiem, pozostaw na kilka godzin, a następnie odcedź.
Pszenica: Pszenicę gotuj w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Odcedź.
Rodzynki: Rodzynki zalej wrzątkiem na kilka minut, odcedź.
Mieszanie składników: Po ostygnięciu wszystkich składników, wymieszaj mak, pszenicę, rodzynki i orzechy włoskie.
Dodatek miodu: Dodaj miód według własnego smaku. Delikatnie wymieszaj.
Podanie: Kutię podawaj na półmisku, udekorowaną orzechami i rodzynkami.
Ciekawostka: Kutia symbolizuje obfitość i zdrowie w tradycji wigilijnej. Wierzono, że spożywanie kutii na święta przyniesie do domu dostatek i szczęście.
Hit - "Sekretny Przepis na Śledziki Babci: Smak Dzieciństwa w Każdym Kęsie!"- sprawdź przepis
Komentarze
Prześlij komentarz