Przepis na Fit Placuszki z Cukinii z Sosem Jogurtowo-Czosnkowym
Składniki:
2 średnie cukinie, starte na tarce o grubych oczkach
2 jajka
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Składniki na sos jogurtowo-czosnkowy:
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka posiekanego koperku
Sok z 1/2 cytryny
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wymieszaj starte cukinie, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i natkę pietruszki w misce.
Dopraw masę solą i pieprzem według własnych upodobań.
Rozgrzej odrobinę oleju na patelni na średnim ogniu.
Nakładaj porcje ciasta na patelnię i smaż z obu stron, aż będą lekko zrumienione.
Usmaż wszystkie placuszki i odłóż na talerz.
W misce wymieszaj jogurt, posiekany czosnek, koperek, sok z cytryny, sól i pieprz.
Podawaj placuszki z sosem jogurtowo-czosnkowym.
Ciekawostka: Cukinia jest bogata w błonnik, witaminy i minerały, a jednocześnie niskokaloryczna, co sprawia, że jest doskonałym składnikiem w diecie odchudzającej. Dodatkowo, placuszki z cukinii są świetnym sposobem na ukrycie warzyw w posiłku dla osób, które nie przepadają za ich smakiem.
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz