Słodki Ryż Kokosowy z Mango – Egzotyczne Śniadanie lub Deser "Na Czasie"!
Marzysz o podróży w smaku? Przenieś się na tropikalną wyspę z tym prostym, ale niezwykle satysfakcjonującym przepisem na słodki ryż kokosowy z mango. To połączenie kremowego ryżu, słodyczy mleka kokosowego i soczystego, świeżego mango podbija serca na całym świecie. Idealny na pożywne śniadanie, lekki deser lub egzotyczną przekąskę. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt zachwyca!
Składniki:
1 szklanka ryżu jaśminowego (lub kleistego/do sushi)
1,5 szklanki wody
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego (pełnotłustego)
1/2 szklanki cukru (lub mniej, do smaku, zależnie od słodyczy mango)
Szczypta soli
1-2 dojrzałe mango
Opcjonalnie do dekoracji: prażony sezam, świeże listki mięty, wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Gotowanie ryżu: Ryż jaśminowy dokładnie przepłucz pod zimną wodą, aż woda będzie czysta. Przełóż ryż do rondelka, zalej 1,5 szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez około 15-20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki. Nie mieszaj w trakcie gotowania.
Mleko kokosowe: W osobnym rondelku podgrzej mleko kokosowe z cukrem i szczyptą soli. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Nie doprowadzaj do wrzenia. Odstaw część (ok. 1/4 szklanki) syropu kokosowego na bok do polania gotowego dania.
Łączenie: Ugotowany ryż przełóż do miski i zalej ciepłym syropem kokosowym (bez odłożonej części). Delikatnie wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aby ryż wchłonął płyn i stał się kremowy.
Mango: Mango obierz, usuń pestkę i pokrój w plasterki lub kostkę.
Podanie: Nałóż porcję słodkiego ryżu kokosowego na talerz. Ułóż obok pokrojone mango. Polej odłożoną wcześniej częścią syropu kokosowego. Opcjonalnie posyp prażonym sezamem lub wiórkami kokosowymi i udekoruj listkiem mięty. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Smacznego! Ten egzotyczny przysmak sprawi, że każde śniadanie stanie się małą celebracją.
Komentarze
Prześlij komentarz