poniedziałek, 30 marca 2015

Jak zrobić pyszne grilowane banany z lodami

4 porcje czas 25 min

CO KUPIĆ

  • 4 banany
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 szczypta cynamonu
  • 3 pomarańcze (sok)
  • 3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 80 g masła
  • ½ l lodów wanilinowych

SOS

Sok z 3 pomarańczy , 80 g masła , 1 łyżeczkę przyprawy korzennej , cynamon oraz cukier trzcinowy zagotowujemy , często mieszając , aż do uzyskania konsystencji sosu.

Nieobrane 4 banany układamy na ruszcie i grillujemy (nad żarem a nie nad ogniem) pod przykryciem do momentu , aż staną się czarne i nabiorą miękkości. Banany ściągamy z rusztu grilla , nacinamy skórkę wzdłuż , układamy na talerzu. Całość polewamy przygotowanym sosem , podajemy z lodami wanilinowymi.