wtorek, 18 kwietnia 2017

Makaron pełnoziarnisty z warzywami, suszonymi pomidorami i fetą

Wartości odżywcze:

  • Energetyczność posiłku: 757,58 kcal
  • Białko: 31,93 g
  • Tłuszcz: 29,87 g
  • Węglowodany: 94,00 g

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty - 1 szklanka (85 g)
  • Oliwa z oliwek - 2,5 łyżki (19 g)
  • Pomidory suszone - 1,25 garści (45 g)
  • Ser typu feta - 1,5 porcji (45 g)
  • Mieszanka warzyw "włoska" - 2 porcje (200 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (9 g)
  • Bazylia (świeże liście) - 0,75 garści (14 g)
  • Zioła prowansalskie - 1 szczypta (1 g)

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Warzywa podduś na oliwie z oliwek.
3. Do podduszonych warzyw dodaj pokrojone suszone pomidory, pokrojoną fetę, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
4. Całość podawaj z makaronem i udekoruj listkami bazylii.

Potrzebujesz zbilansowanej zdrowej diety chcesz jeść smaczne posiłki szczegóły tutaj