SKŁADNIKI
• ½ l zakwasu na żurek
• 3 surowe białe kiełbaski
• 1 marchewka
• ½ pietruszki
• kawałek selera
• 2 ziemniaki
• 1/3 białej części pora
• 2 ząbki czosnku
• 2 ziarenka ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• suszony i świeży majeranek
• ¾ szklanki słodkiej śmietany
• 3 szklanki wody
• 1 łyżka oliwy
dodatkowo: 4 jajka
- Marchew, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój w plasterki. Por oczyść, opłucz i owiń nicią bawełnianą.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w gruba kostkę. Włóż warzywa do garnka. Dodaj czosnek, ziele angielskie i liście laurowe.
- Zalej wszystko wodą i zagotuj.
- Z białych kiełbasek wyciśnij farsz i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Powstałe w ten sposób pulpeciki obsmaż na złoty kolor na oliwie.
- Do wrzącego wywaru warzywnego wrzuć podsmażone pulpeciki z białej kiełbasy.
- Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.
- Wlej do wywaru zakwas na żurek i gotuj jeszcze 5 minut.
- Wlej śmietanę i wymieszaj.
- Jajka włóż do wrzącej wody i ugotuj na twardo (6-7 minut).
- Podawaj żurek z jajkami, posyp suszonym majerankiem, udekoruj listkami świeżego.