Sprawdzony przepis kilkadziesiąt razy z lekką modyfikacją
Składniki
- 400 g mąki pszennej razowej 100g kukurydzianej 100g ryżowej razem 600g
- 60 gram drożdży
- łyżeczka miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 300 ml letniej wody około 45 stopni
- łyżka oliwy/oleju roślinnego
dalej …
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy miód, sól i drożdże plus łyżeczka sezamu i łyżeczka do posypania przed włożeniem do piekarnika.
- Wlewamy letnią wodę z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto.
- Po kilku minutach przekładamy ciasto do formy keksówki (u mnie 12×24 cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównujemy. Formę przykrywamy, stawiamy w ciepłym miejscu na około 60 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy chleb w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut. Ostatnie 10 minut na 220 stopni przypiekałem górę chlebka.
- Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce ja zawsze smaruję pędzelkiem wodą żeby skórka nie była twarda.
- Strona główna
- Jak zrzuciłem 35kg
- Suplementy Diety
- Dieta i treningi dla Pań
- Dieta i treningi dla mężczyzn
- Przepisy na Facebooku @wojtigotuje