Ryż z czerwoną fasolą i sosem pomidorowym
Wartości odżywcze:
- Energia: 811 kcal
- Białko: 30 g
- Tłuszcz: 17 g
- Węglowodany: 112 g
Składniki:
- Ryż brązowy - 1 woreczek (90 g)
- Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (13 g)
- Fasola czerwona (nasiona suche) - 0,5 szklanki (75 g)
- Przecier pomidorowy - 0,75 szklanki (190 g)
- Cebula - 1 sztuka (95 g)
- Natka pietruszki - 1,5 łyżeczki (7 g)
- Czosnek - 2,5 ząbka (13 g)
- Zioła prowansalskie - 3 szczypty (2 g)
Sposób przygotowania:
1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.2. Cebulę umyj, obierz, pokrój w kostkę i podduś na oliwie z oliwek.
3. Dodaj przecier pomidorowy oraz czerwoną fasolę do cebuli.
4. Całość duś na wolnym ogniu, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
5. Podawaj z ryżem, całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz