Dzisiaj kolejny przepis z mojej diety ulubiona zupa fit z kalafiora
Zupa krem z kalafiora i pietruszki z pestkami dyni i koperkiem
Wartości odżywcze:
- Energia: 365 kcal
- Białko: 16 g
- Tłuszcz: 10 g
- Węglowodany: 48 g
Składniki:
- Ziemniaki - 3 małe sztuki (190 g)
- Mleko 2% - 0,6 szklanki (140 g)
- Oliwa z oliwek - 0,5 łyżki (3 g)
- Kalafior - 0,25 sztuki (230 g)
- Pietruszka korzeń - 1 duża sztuka (90 g)
- Dynia pestki - 0,5 łyżki (3 g)
- Jogurt naturalny 2% - 1 łyżka (23 g)
- Cebula - 0,5 sztuki (55 g)
- Kurkuma - 3 szczypty (3 g)
- Tymianek - 3 szczypty (3 g)
- Czosnek - 1,5 ząbka (6 g)
- Chili - 2 szczypty (1 g)
- Koper ogrodowy - 0,25 pęczka (4 g)
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obierz, a następnie pokrój w plastry.2. Cebulę umyj, obierz, drobno pokrój i podduś na oliwie z oliwek razem z czosnkiem.
3. Ziemniaki oraz pietruszkę obierz i drobno pokrój.
4. Do cebuli i czosnku dodaj wywar warzywny oraz pokrojone ziemniaki, pietruszkę i różyczki kalafiora.
5. Całość gotuj do miękkości, a następnie dodaj mleko, jogurt i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Zupę dopraw kurkumą, chili, solą oraz pieprzem, podawaj z posiekanym koperkiem i pestkami dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz