Kasza jaglana z brokułami, fetą, orzechami włoskimi i sosem czosnkowym
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Energetyczność posiłku: 714,29 kcalBiałko: 28,67 g
Tłuszcz: 33,12 g
Węglowodany: 74,97 g
SKŁADNIKI:
Kasza jaglana - 1 woreczek (95 g)Ser typu feta - 2,75 porcji (80 g)
Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (10 g)
Orzechy włoskie - 0,75 garści (21 g)
Brokuły - 0,25 sztuki (100 g)
Czosnek - 0,5 główki (14 g)
Cytryna - 0,75 plastra (8 g)
Zioła prowansalskie - 2 szczypty (2 g)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Kaszę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wyłóż na talerz.2. Brokuły wrzuć do wrzącej wody, gotuj przez 3–5 minut.
3. Orzechy zalej gorącą wodą, odstaw na kilka minut, a następnie odcedź i posiekaj.
4. Fetę pokrój w kostkę, razem z orzechami dodaj do brokułów.
5. W osobnej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, czosnek wyciśnięty przez praskę, sok z cytryny, zioła
prowansalskie, sól i pieprz.
6. Sałatkę skrop przygotowanym dressingiem.
Komentarze
Prześlij komentarz