Kasza jęczmienna z ciecierzycą, papryką, oliwkami i natką pietruszki
Wartości odżywcze:
- Energia: 893 kcal
- Węglowodany: 121 g
- Tłuszcz: 25 g
- Białko: 26 g
Składniki:
- Ciecierzyca konserwowa - 1 szklanka (180 g)
- Kasza jęczmienna - 0,75 szklanki (120 g)
- Oliwa z oliwek - 2,5 łyżeczki (12 g)
- Papryka żółta - 1 średnia sztuka (100 g)
- Papryka czerwona - 1 mała sztuka (100 g)
- Oliwki zielone - 1,5 garści (45 g)
- Natka pietruszki - 0,5 pęczka (10 g)
- Ocet - 1 łyżka (10 g)
- Zioła prowansalskie - 2 szczypty (1 g)
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę odsącz z zalewy.
2. Kaszę jęczmienną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Paprykę umyj, oczyść i pokrój na kawałki, oliwki przekrój na połówki.
4. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, ocet, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
5. Na talerz wyłóż kaszę jęczmienną, a następnie ciecierzycę wraz z papryką i oliwkami.
6. Całość skrop dressingiem oraz posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz