Przepis na wegańską potrawke z soczewicą i tofu
- 1 kawałek imbiru (korzenia) (12g)
- 1 sztuka cebuli (104g)
- 71g wody (71g)
- 4 plastry tofu wędzonego (85g)
- 1 sztuka i 2 plastry pomidora (213g)
- 3 łyżki czerwonej soczewicy (38g)
- 3 łyżki mleka kokosowe (28g)
- 1 sztuka marchwi (47g)
- pół łyżki soku z cytryny (7g)
- odrobina cynamonu (0g)
- 1/3 szklanki groszku zielonego (konserwy) (47g)
- pół łyżki oliwy z oliwek (5g)
- odrobina soli (0g)
- 4 łyżki ryżu brązowego (43g)
Przygotowanie
1. Imbir obrać i zetrzeć, cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie.
2. Dodać pokrojone tofu i jeszcze chwilę podsmażyć.
3. Dodać soczewicę, pokrojone pomidory, mleczko kokosowe oraz pokrojoną marchew.
4. Zalać wodą i dusić pod przykryciem aż marchew i soczewica będą miękkie.
5. W międzyczasie przyprawić cynamonem, cytryną i solą do smaku.
6. Pod koniec gotowania dodać groszek.
7. Jeść z ugotowanym ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz