Błyskawiczny obiad: Krewetki w Czosnkowym Masle z Makaronem
Składniki:
- 250 g krewetek
- 200 g makaronu (np. spaghetti lub linguine)
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Następnie odsączamy go.
W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek.
Dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez około 1 minutę, aż czosnek zacznie wydzielać aromat.
Dodajemy krewetki i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się różowe i dobrze przesmażone.
Wlewamy sok z cytryny nad krewetki, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około minutę.
Dodajemy ugotowany makaron do krewetek i delikatnie mieszamy, aby wszystko się połączyło. Smażymy razem przez kolejne 2-3 minuty, aż makaron będzie gorący.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przykrywamy rondel, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 2-3 minuty, aby smaki się przegryzły.
Podajemy posypane świeżą posiekaną natką pietruszki.
Ten przepis jest prosty do przygotowania i smakuje wyjątkowo, idealny na szybki obiad.
Komentarze
Prześlij komentarz