Surówka z Kapusty Pekińskiej z Jogurtem Greckim: Lekka i Zdrowa Przekąska Świąteczna
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól i pieprz do smaku
- 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej w cienkie półplasterki
- 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Rozpuść miód w soku z cytryny, dodaj jogurt grecki i musztardę. Dokładnie wymieszaj, aż składniki połączą się w jednolitą mieszankę. Dopraw solą i pieprzem według własnego uznania.
Kapustę pekińską poszatkuj na cienkie paseczki. Możesz również dodać nieco pokrojonej czerwonej kapusty dla koloru.
W dużej misce połącz posiekaną cebulę, startą marchewkę i kapustę pekińską.
Następnie wlej sos jogurtowy do miski z warzywami.
Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, tak aby surówka była równomiernie pokryta sosem.
Chłodź surówkę w lodówce przez co najmniej 30 minut przed podaniem.
Jeśli chcesz, posyp surówkę posiekaną natką pietruszki przed podaniem.
To prosta i zdrowa surówka, która może stanowić doskonałą przekąskę lub dodatek do innych dań podczas świątecznych przyjęć. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz