Przepis na Fit Babeczki z Marchewką: Zdrowe Przekąski pełne Smaku
Przepis na Fit Babeczki z Marchewką:
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oleju roślinnego (np. rzepakowego)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki startej marchwi (ok. 2 średnich marchewek)
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przed rozpoczęciem przygotowań, rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj foremki na babeczki, wykładając je papilotkami.
W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
W drugiej misce ubij jajka, dodaj miód, olej roślinny i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj dokładnie.
Połącz zawartość obu misek i dokładnie wymieszaj. Dodaj startą marchew i posiekane orzechy włoskie (jeśli używasz).
Przelej ciasto do foremek na babeczki, wypełniając je do około 2/3 wysokości.
Piecz babeczki w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut, lub do momentu, gdy będą rumiane i elastyczne w dotyku.
Wyjmij babeczki z piekarnika i pozwól im ostygnąć przed podaniem.
Ciekawostka o Fit Babeczkach z Marchewką: Babeczki z marchewką to pyszna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych słodkości. Marchew dostarcza beta-karotenu, witamin i błonnika, co sprawia, że te babeczki nie tylko smakują wybornie, ale też są korzystne dla twojego zdrowia. Dodatek miodu jako słodzidła naturalnego sprawia, że są one mniej kaloryczne od tradycyjnych wypieków. To idealna przekąska na popołudniową herbatę czy jako zdrowa przekąska dla dzieci. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz