Tradycja w Nowoczesnym Wydaniu: Aromatyczny Piernik na Święta
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki masła, roztopionego
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 szklanki miodu
- 2 jajka
- Skórka starta z 1 pomarańczy
- Sok z 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki i gałkę muszkatołową.
- W drugiej misce połącz masło, cukier, miód, jajka, skórkę i sok z pomarańczy.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, cały czas mieszając.
- Wlej mleko i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
- Przełóż ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu pozostaw piernik do ostygnięcia.
Świąteczna Ciekawostka:
Aromatyczny piernik to nie tylko pyszne połączenie przypraw i tradycyjnych składników. Dodatek soku z pomarańczy nadaje mu wyjątkową świeżość i nutkę owocową. Wierzcie nam, już sam zapach tego ciasta rozniesie świąteczny nastrój po całym domu!
Hity na okres świąteczny :
Przepis na Świąteczne Ravioli z Ricottą i Szpinakiem
Przepis na Fit Barszcz z Grzybami: Zdrowa Wersja Klasycznego Smaku
Rolada Świąteczna z Bitą Śmietaną: Delikatność na Świątecznym Stole
Komentarze
Prześlij komentarz