Rolada Świąteczna z Bitą Śmietaną: Delikatność na Świątecznym Stole
Przepis na Roladę Świąteczną z Bitą Śmietaną:
Składniki na biszkopt:
- Jajka - 4 sztuki
- Cukier - 3/4 szklanki
- Mąka pszenna - 3/4 szklanki
- Kakao - 2 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Cukier waniliowy - 1 opakowanie
Składniki na krem:
- Śmietana kremówka 36% - 400 ml
- Cukier pudru - 2 łyżki
- Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- Żelatyna - 2 łyżeczki (rozpuszczona w 3 łyżkach gorącej wody)
Sposób przygotowania:
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut.
- Po upieczeniu odwróć ciasto na czystą ściereczkę, zdejmij papier i zwijaj w roladę. Odstaw do ostygnięcia.
- Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj rozpuszczoną żelatynę.
- Rozwijaj ostygnięte ciasto, posmaruj kremem, a następnie ponownie zwiń w roladę.
- Schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem.
Ciekawostka: Rolada świąteczna to klasyczny polski deser, który zachwyca smakiem i eleganckim wyglądem. Dodatek bitej śmietany nadaje mu lekkości, sprawiając, że staje się idealną słodką przekąską na świątecznym stole.
Komentarze
Prześlij komentarz